Vladislav Bidikov – BLOG

22-02-2009

Македонија рај за црвот наречен – Conficker

категорија: — Бидиков @ 2:10 am

Немам пишано подолго време пост на блогот – сметав дека нема доволно добра причина се до денеска.

Компјутерот на брат ми имаше неколку чудни испади минатава недела. Бидејќи домашната мрежа е доста обезбедена не се сомневав во можност проблемот да дошол преку интернет конекцијата, но сепак знаејќи колку виндоус ХП е небезбеден оперативен систем, сеуште главниот сомнеж беше дека станува збор за некој вирус. Следеа низа проверки и на крај го најдов виновникот – името му е Conficker и тоа најновата верзија B++.

На крај следеше моментот на ужас – најдов доста прецизен извештај како функционира вирусот и иако како програмер се зачудив и воодушевив од некои од алгоритмите кои ги користи вирусот – друг податок тотално ме изненади: во Македонија досега ИМА 52.385 (бројка од 21 февруари 2009) инфицирани компјутери со оваа напаст.

СТРАШНО!!! – Ова е причина плус зошто е добро користењето на Слободен софтвер!

П.С:
После точно 1 година ова е прв пост на блогот кој сега вози WP 2.7.1