Vladislav Bidikov – BLOG

30-09-2004

Spamassassin во G-mol

категорија: — Бидиков @ 11:58 pm

Подолго време бев среќен корисник на верзија 2.6x верзија на овој омилен систем за борба против спам, но ете излезе првата верзија од новиот дом на Spamassassin (оној во фондацијата на Apache). Бидејќи верзијата беше најавувана дека ќе има многу новини (станува збор за верзија 3.0) решив да го пробам.
(more…)

28-09-2004

МТ – навистина (не)блиски

категорија: — Бидиков @ 2:30 pm

Дејството започна во средата во доцните часови. Од засега непозната причина мојот телефонски апарат го загуби сигналот. Ај си викам ќе се опорави ова до утре сабајле, а бидејќи АДСЛ-от најнормално си работеше не се почуствував загрозен.
Сабајлето во четврток околу девет часот, телефонот беше сеуште мртов па отидов во комшии на кафе за да се јавам на 9771 за да пријавам пречки во телефонските услуги.
Ми се јави културна тетка операторка и ме праша за телефонскиот број и ми рече дека ќе ја испитаат работата. Со помислив дека готово е ќе се среди работата, но проблемите само што започнаа!
(more…)

25-09-2004

Напорен период (втор дел)

категорија: — Бидиков @ 12:22 am

Претпоставував дека вака ќе се случи, но тоа е кога човек има сесија на факултет. Последниве осум денови немам време да го видам што прави компјутерот, иако беше активен нонстоп. (среќа што MlDonkey имаше доста фајлови ставено за преземање па компјутерот беше искористен за некоја работа)
Ај тоа што не видов тастатура со прсти и не е толку страшно – страшно е што викендов нема да можам да одам во Битола на денот на слободен софтвер во Битола.
(more…)

17-09-2004

Напорен период

категорија: — Бидиков @ 1:16 am

Епа деновиве морав да ги посветам на факултетот па затоа немав време да напишам некој нов текст. Плус имав проблеми со мрежната карта и бев преангажиран со проектот Гајтанлес.
(more…)

11-09-2004

Светкај ми светкај моја мила тастатуро!

категорија: — Бидиков @ 11:59 pm

Дома едната тастатура (онаа од линукс рутерот) ми дремеше потпрена на прозор. Кутрата таа, цело време потпрена без никаква функција, потемне од прашина. Бидејќи скоро и никогаш не ја користам, решив да и најдам некоја подобра примена.
Самиот рутер е на непрегледно место па неможам да ги гледам неговите сигнални диоди за оптеретување или мрежа па решив трите диоди од тастатурата да ги искористам за таа намена.
(more…)

7-09-2004

6 години – GOOGLE

категорија: — Бидиков @ 7:43 pm

Како да беше вчера, кога се појави Google, а веќе поминаа цели 6 години. За тие шест години Google од обичен пребарувач премина во најкористениот веб ресурс за информации.
Во моментов Google пребарува 4,285,199,774 (четири милјарди двесте осумдесет и пет милиони сто девеесет и девет илјади седумстотини седумдесет и четири страници)!

Останува прашањето: дали некогаш ќе биде достигнат бројот што го означува неговото име?

6-09-2004

Кога се друго ќе откаже – ЛИНУКС продолжува да работи

категорија: — Бидиков @ 5:49 pm

Си беше еден стар двопроцесорски систем кој работеше долго време на Windows 2000. Минуваше времето и полека почна хард дискот да дава претсмртни знаци. Почнаа плавите екрани и веќе неможеше да се стартува Windows 2000.
Мислев деќа нема спас за хард дискот, но решив да се обидам да инсталирам Линукс.
(more…)

2-09-2004

Се што изгледа добро на хартија, не работи во пракса

категорија: — Бидиков @ 5:25 pm

Појавата на мали компјутерски мрежи во многуте Скопски згради стана карактеристична за нашето поднебје уште пред неколку години.
Сличен беше случајот и во мојата зграда. Најпрво имаше само 2 компјутери во мрежата и немаше потреба од свич, но набрзо мрежата порасна и појавата на ваков уред стана неминовна. За на крај, после 2 години, стариот уред стана тесен па требаше да се додаде уште еден.

Сметајќи дека во нашиот случај не е најважно уредот да биде од познат производител и поради неколку специфични барања кои ги очекувавме од уредот се решивме за уред од фирмата StLab, кој според спецификациите на хартија ги задоволуваше нашите потреби.
Уредот беше купен, а после едно неделно експлоатирање почнаа проблемите!
(more…)