Vladislav Bidikov – BLOG

22-02-2009

Македонија рај за црвот наречен – Conficker

категорија: — Бидиков @ 2:10 am

Немам пишано подолго време пост на блогот – сметав дека нема доволно добра причина се до денеска.

Компјутерот на брат ми имаше неколку чудни испади минатава недела. Бидејќи домашната мрежа е доста обезбедена не се сомневав во можност проблемот да дошол преку интернет конекцијата, но сепак знаејќи колку виндоус ХП е небезбеден оперативен систем, сеуште главниот сомнеж беше дека станува збор за некој вирус. Следеа низа проверки и на крај го најдов виновникот – името му е Conficker и тоа најновата верзија B++.

На крај следеше моментот на ужас – најдов доста прецизен извештај како функционира вирусот и иако како програмер се зачудив и воодушевив од некои од алгоритмите кои ги користи вирусот – друг податок тотално ме изненади: во Македонија досега ИМА 52.385 (бројка од 21 февруари 2009) инфицирани компјутери со оваа напаст.

СТРАШНО!!! – Ова е причина плус зошто е добро користењето на Слободен софтвер!

П.С:
После точно 1 година ова е прв пост на блогот кој сега вози WP 2.7.1

22-02-2008

500 милиони преземања на Firefox

категорија: — Бидиков @ 11:00 pm

Нека се зголемуваат – експоненцијално …

Пола билион преземања на ФФ

21-02-2008

Што е новинарство?

категорија: — Бидиков @ 6:00 pm

Се обидувам веќе 2 дена да се воздржам од реакции кои потоа можеби ќе бидат оценети како „реакции од личен интерес“, но мислам дека чашата се прелеа.

Следниот пост е јавен апел до сите т.н „новинари“ – господа ве молам научете што значи новинарство. (more…)

11-05-2007

Колку навистина ext3 може да ве спаси од губење на податоци ?

категорија: — Бидиков @ 11:50 am

Марфи рекол: „Left to themselves, things always go from bad to worse.“

Марфи згрешил кога станува збор за EXT3! Вчера бев сведот како повеќето хардверски компоненти после подолго непреќинато работење развиваам сопствена интелегенција и почнуваат да работат што они ќе посакаат.

Имаме класично сценарио – просечен компјутер, со просечни компоненти, инсталиран Линукс (EXT3 фајл систем)…
(more…)

27-10-2005

З’ш не пишувам на блогот веќе неколку денови …

категорија: — Бидиков @ 10:50 pm

Епа искрено ништо ново нема од МТ (што беше една од најактуелните теми изминатиот месец) они се на нивното – ние понатака мораме да бараме излез кој како знае …

Иначе, пред два дена, повторно МТ(нет) беше нападнат, ама овојпат и ОнНет и изгледа и Сонет … и сеуште се прават анализите кој што и како сакал да постигне со нападот, но едно е јасно македонските интернет корисници (кои се во се помал број) јасно ги чуствуваа последиците …

За крај – се моли среќниот пронаогач на Elcon USB ADSL модем да се јави на рецепција … за да му дадам совети за негово правилно користење :)

19-09-2005

After-маратон

категорија: — Бидиков @ 8:10 pm  (Mood: sick)

Ете маратонот беше успешен!!!

Сега и ние имаме локализирана верзија на openoffice.org што значи ќе има уште многу работа :)

1-12-2004

ATI Radeon 9600 PRO џглаб ..

категорија: — Бидиков @ 1:40 am

Ете конечно најдов време да ја ставам новата графичка.
Не е нешто ептем најново, но сепак ќе ми брка работа наредните 3-4 години.
Иначе досега имав Geforce4 MX440, а од сега сум среќен корисник на ATI RADEON 9600 Pro.
Farcry, HL2 и Need For Speed : Underground 2 – here i come!!!
(ако наредните неколку недели не видите ништо ново на блогов сум паднал во кома од играње)
Наскоро ќе објавам и подетални тестови за графичката :-)

2-09-2004

Се што изгледа добро на хартија, не работи во пракса

категорија: — Бидиков @ 5:25 pm

Појавата на мали компјутерски мрежи во многуте Скопски згради стана карактеристична за нашето поднебје уште пред неколку години.
Сличен беше случајот и во мојата зграда. Најпрво имаше само 2 компјутери во мрежата и немаше потреба од свич, но набрзо мрежата порасна и појавата на ваков уред стана неминовна. За на крај, после 2 години, стариот уред стана тесен па требаше да се додаде уште еден.

Сметајќи дека во нашиот случај не е најважно уредот да биде од познат производител и поради неколку специфични барања кои ги очекувавме од уредот се решивме за уред од фирмата StLab, кој според спецификациите на хартија ги задоволуваше нашите потреби.
Уредот беше купен, а после едно неделно експлоатирање почнаа проблемите!
(more…)