Vladislav Bidikov – BLOG

22-02-2009

Македонија рај за црвот наречен – Conficker

категорија: — Бидиков @ 2:10 am

Немам пишано подолго време пост на блогот – сметав дека нема доволно добра причина се до денеска.

Компјутерот на брат ми имаше неколку чудни испади минатава недела. Бидејќи домашната мрежа е доста обезбедена не се сомневав во можност проблемот да дошол преку интернет конекцијата, но сепак знаејќи колку виндоус ХП е небезбеден оперативен систем, сеуште главниот сомнеж беше дека станува збор за некој вирус. Следеа низа проверки и на крај го најдов виновникот – името му е Conficker и тоа најновата верзија B++.

На крај следеше моментот на ужас – најдов доста прецизен извештај како функционира вирусот и иако како програмер се зачудив и воодушевив од некои од алгоритмите кои ги користи вирусот – друг податок тотално ме изненади: во Македонија досега ИМА 52.385 (бројка од 21 февруари 2009) инфицирани компјутери со оваа напаст.

СТРАШНО!!! – Ова е причина плус зошто е добро користењето на Слободен софтвер!

П.С:
После точно 1 година ова е прв пост на блогот кој сега вози WP 2.7.1

22-02-2008

500 милиони преземања на Firefox

категорија: — Бидиков @ 11:00 pm

Нека се зголемуваат – експоненцијално …

Пола билион преземања на ФФ

21-02-2008

Што е новинарство?

категорија: — Бидиков @ 6:00 pm

Се обидувам веќе 2 дена да се воздржам од реакции кои потоа можеби ќе бидат оценети како „реакции од личен интерес“, но мислам дека чашата се прелеа.

Следниот пост е јавен апел до сите т.н „новинари“ – господа ве молам научете што значи новинарство. (more…)

23-10-2007

24h после PSI 0.11

категорија: — Бидиков @ 11:12 am

Подолго време ја користев бета верзијата на мојот омилен Jabber клиент, а веќе 24 часа сум на финалната верзија која излезе на 15 октомври. Генерално доста од работите се сменети на подобро, но имам чуство дека оваа верзија е нешто повеќе лакома на меморија … сепак тоа треба да се провери …

За оние што сеуште незнаат – трк на освежената http://psi-im.org/ за да видите за што станува збор …

16-10-2007

InMemoriam – Тоше Проески

категорија: — Бидиков @ 10:00 am
Ин-Мемориам

26-09-2007

Бидиков – Блог 3.0

категорија: — Бидиков @ 12:31 am

Конечно собрав сили да се зафатам со миграцијата на блогот на нов сервер. Причината беше најмногу пораки фактот што поради некои разни „безбедносни“ причини дел од опциите за администрација и најважно SpamKarma не работеа.

Миграцијата одеше брзо поради фактот што имав инсталирано додаток за правење на бекап од сите табели во базата па се се сведе на едноставна „увоз-извоз“ техника со елементи на „преземање-праќање“ на сите датотеки од блогов …

Бидејќи сега тоа е завршена приказна ќе може да пишувам нешто повеќе на блогов од вообичаено. Причини има повеќе: слободен софтвер, интересни случувања во областа на телекомуникациите со акцент на интернет, WiMax, мобилни и слично …

П.С: Има отворен конкурс за евентуален доброволец кој би сакал да удри 2-3 уметнички дела врз моменталниот изгледа на блогот – за награда ќе се договориме дополнително :)

6-09-2007

Преземено: Споредба на македонските “flatrate” интернет пакети

категорија: — Бидиков @ 11:26 pm

(споредбата ја направи Овердрајв од Кајгана – овде е преземена поради статистички причини)

Со излегувањето на новите пакети од сите поголеми провајдери дојде време да се направи мала споредба.. засега само “на хартија”, зашто рано е за практична споредба. Земени се најјаките пакети за физички лица од секој провајдер.

Напомена: Технички, сите пакети нудат неограничен интернет во однос на тоа колку може да се симне.. нема одредена граница после која провајдерите “ја затвораат славината” (со жаргон на ОнНет).

Роби (Телекабел, Теленет, МОБИ..):

 • БРЗИНА: 4096/512 Kb до 3 GB, 2048/512 Kb до 6 GB, 1024/256 Kb до крајот на месецот
 • ДОГОВОР: нема временски ограничен договор
 • ОПРЕМА: кабелски модем Motorola Surfboard (4200E/5100Е/5101E), купен или од ТК (2000/3000 ден.) или од друго место
 • СИГУРНОСТ: далеку поголема сигурност од останатите – нема username/password (нема можност за крадење интернет)
 • ЦЕНА: 1500 ден./месечно
 • ОСТАНАТО: статична адреса; upload не се брои (одлично за торенти)

МТ-Нет:

 • БРЗИНА: 2048/256 Kb до 100 GB, 64/64 Kb до крајот на месецот
 • ДОГОВОР: една година или на неопределено време
 • ОПРЕМА: DSL модем од МТ (1800 ден.) или од друго место
 • СИГУРНОСТ: username/password, голема можност за крадење на интернет од страна на останати корисници
 • ЦЕНА: 1887 ден./месечно за неопределено време, 1651 ден./месечно за една година
 • ОСТАНАТО: динамична адреса (одлично за шеринг сајтови како Rapidshare)

ОнНет:

 • БРЗИНА: 2048/256 Kb до крајот на месецот
 • ДОГОВОР: една година
 • ОПРЕМА: бесплатен DSL модем од ОнНет или од друго место
 • СИГУРНОСТ: username/password, голема можност за крадење на интернет од страна на останати корисници
 • ЦЕНА: 1758 ден./месечно
 • ОСТАНАТО: динамична адреса (одлично за шеринг сајтови како Rapidshare); доплаќање 106 ден./1 GB над 100 GB (нема намалување на брзина)

Ај сега малку математика.. ако се земат максималните теоретски брзини, под претпоставка дека има пуштено download 24/7 и врската не паѓа ниту една секунда (за ТК не се смета upload во лимитите, ама тука е земен):

Роби (Телекабел, Теленет, МОБИ..):

 • Вкупен максимален теоретски проток: 4608 Kb (576 KB/s), 2304 Kb (288 KB/s), 1280 Kb (160 KB/s)
 • Трошење на лимитот (3 GB/6 GB) со соодветната брзина за: 1.5 h/3 h
 • Максимален теоретски трансфер во остатокот од месецот: 392 GB
 • Максимален вкупен месечен трансфер: 398 GB
 • Цена: 1500 ден.

МТ-Нет

 • Вкупен максимален теоретски проток: 2048 Kb (288 KB/s), 128 Kb (16 KB/s)
 • Трошење на лимитот (100 GB) со соодветната брзина за: 101 h
 • Максимален теоретски трансфер во остатокот од месецот: 34 GB
 • Максимален вкупен месечен трансфер: 134 GB
 • Цена: 1887 ден./месечно за неопределено време, 1651 ден./месечно за една година

ОнНет

 • Вкупен максимален теоретски проток: 2048 Kb (288KB/s)
 • Трошење на лимитот (101 GB) со соодветната брзина за: 102 h
 • Максимален теоретски трансфер во остатокот од месецот: 610 GB
 • Максимален вкупен месечен трансфер: 711 GB
 • Цена: 1758 ден. + 64660 ден. доплаќање за останатите 610GB

Да повторам уште еднаш – ова е ако се остави компјутерот уклучен 24/7 и конекцијата се искористува до последниот бит цело тоа време. Вредностите погоре се само теоретски и се разликуваат од практичните вредности (дали многу или малку зависи од провајдерот).

Читнете, размислете, пресметајте и сами, па на кој како му одговара..

1-09-2007

Конечно добри интернет понуди во Македонија

категорија: — Бидиков @ 2:37 pm

Тоа што ова 1-во септемвриско утро го донесе навистина ме натера да пишам пост после којзнае колку време …

Во ист ден 2-та спроред мене најсериозни интернет провајдери ги промовираа своите интернет пакети …

1) МТ.НЕТ во 10.38 сабајлево лансираше 3 нови пакети за резиденцијалните корисници и уште толку за бизнис корисниците. Деталите се ОВДЕ – старите паќети сеуште постојат, но мојата прогноза е дека ќе бидат многу брзо заборавени (и така не беа тоа пакети за широкопојасен интернет)

2) Телекабел (Моби, Роби, Теленет, Имиџ) на инфо каналот имаше најави, а денеска веќе почнаа со флаери …

Бујрум флаерот е даден подоле:

ТК Флаер

Коцката е фрлена !!!!

П.С:
Ова е последниот пост на блогот пред неговата преселба на нов хостинг која треба да се случи до крајот на наредната недела …